sábado, 27 de marzo de 2010

Activitat 25: text de Hume

-Idees principals: L'autor explica que allò que ha passat d'una manera determinada succeirà igual en un futur. Per tant, en aquest text, torna a parlar de la relació causa-efecte, però no parla de coneixement absolut, sinó de probabilitats.
També parla que estem determinats pels costums que ens han imposat.

- Títol: La probabilitat i els costums.

- Comentari:Aquest fragment escrit per Hume pertany a l'Abstract. Hume diu que no podem conèixer el que passarà al futur basant-nos en el que ha succeit al passat, i això ho explica mitjançant l'exemple d'Adam. Pel que fa als costums, nosaltres suposem el que succeirà al futur, a causa dels sentits i les experiències viscudes en un passat, per tant, l'autor esmenta que estem determinats pel costum, és a dir, per l'experiència dels sentits.
Finalment l'autor esmenta que no podrem conèixer amb certesa el que passarà al futur, és a dir no ho podrem conèixer a través de la raó, sinó que a través dels costums. Per això no diem que sabem amb certesa el que passarà al futur, sinó que parlem de probabilitat.

- Comparació: Aquesta teoria la podem comparar amb la de Descartes (racionalisme). Descartes afirmava que la relació causa-efecte estava comprovada per la raó, per tant proporcionava un coneixement cert, en canvi Hume deia que aquesta relació estava comprovada a través de l'experiència.

No hay comentarios: