jueves, 25 de marzo de 2010

Activitat 24: Principi de causalitat


- Idees principals: Hume ens explica al relació entre la causa i l'efecte utilitzant l'exemple de dues boles de billar: una bola està quita i l'altra està en moviment i es dirigeix cap a ella. Quan xoquin les dues estaran en moviment. Sempre es produeix primer la causa que l'efecte.

- Títol: Primer la causa, després l'efecte.

- Comentari: Aquest fragment pertany a l’Abstract de Hume. L'autor ens explica la relació causa-efecte. Seguidament per explicar aquesta relació explica el cas de dues boles de billar: una està en repòs i l'altra està en moviment i es dirigeix a l'altra, per tant la que estaba quieta es mourà. Amb aquest exemple l'autor ens mostra que primer es produirà la causa (xoc de les dues boles) i desprès l'efecte (es mouran les dues boles).
A més l'autor esmenta que ha realitzat aquest experiment amb altres boles iguals o semblants, en les mateixes condicionjs i diferents, i sempre a donat el mateix resultat. I finalment l'autor conclou el text amb la següent afirmació: "Per més voltes que hi faci, a aquesta qüestió, i per més que l’examini, jo no hi veig res més".

- Comparació: Aquesta teoria de Hume es podría comparar amb la de Plató. Hume fa aquesta relació de causea-efecte entre dos coses que són del mateix tipus (dues boles de billar), en canvi Plató feia aquesta relació entre dues coses diferets (idees i coses).





No hay comentarios: