jueves, 18 de marzo de 2010

Activitat 23: Dos tipus de filosofia (impressions, idees)

- Idees principals: Hume parla sobre les precepcions de la ment i també les distingeix, parla d'impressions i idees. Les impressions tenen relació amb l'experiència i les idees es produeixen gràcies a les impressions rebudes, són una copia de les impressions.

- Títol: Diferenciació de les sensacions.

- Comentari: Aquest text pertany a David Hume, que és un filòsof empirista del segle XVIII. En aquest text l'autor fa una distinció de les percepcions segons el grau d'intensitat o de vivesa: idees i impressions. Les impressions, o també anomenades per l'autor "sensacions interiors", són les percepcions més vives que provenen dels sentits, en canvi les idees, també anomenades "sensacions exteriors", són les menys vives i són una còpia de les impressions.
Per tant tots els materials provenen de sensacions externes o internes, és a dir, de les idees o de les impressions.

- Comparació: Hume era un filòsof empirista per tant podem comparar la seva teoria amb la de Plató.
La teoria de Plató i Hume eren contràries, ja que Plató deia que les coses provenien de les idees, i Hume al revés, que les idees mostraven les coses o impressions.
També podriém comparar-la amb la teoria de Descartes (racionalisme), ja que aquest filòsof defensava que aquells coneixements que provenien dels sentits no eren fiables. A més Descartes utilitza la figura de Déu per justificar la seva teoria.







No hay comentarios: