jueves, 4 de febrero de 2010

Projecte 3 (influències)


Influències presents en el pensament de Foucault

El com concep la història, és una de les pedres angulars del seu pensament. Allí sorgeix una de les ruptures que introduïx amb la tradició sorgida en el segle XVIII, que encara es troba molt arrelada en el camp de les ciències socials. Mentre la continuïtat històrica, la racionalitat creixent, va ser adoptada d'una manera gairebé natural, definint el que s'agrupa sota la denominació de modernitat, els passos de Foucault s'encaminen amb altre rumb. En aquest punt no és totalment original, sinó que es nota en particular la influència del pensament científic contemporani, així com els aportis dels filòsofs Nietzsche i Heidegger.

Del primer, qui marca una influència major, prendrà, prioritàriament, la genealogia com mètode de construcció de l'històric i del segon la imatge del "ser situat". Malgrat això no pot reduir-se les influències rebudes a les esmentades. El pensament de Marx, en particular a partir de la visió de Althusser, també pot ser trobat dins del seu pensament. El discurs elaborat sobre el poder és en bona resposta a l'elaboració althusseriana dels Aparells Ideològics d'Estat (AIE). Aquests no representen, segons el parer de Foucault, sinó un aspecte parcial de les relacions de poder que es presenten en el desenvolvimiento social. La seva estructura i continguts, no poden ser referenciats exclusivament a l'estructura econòmic-política. Sí acorda que institucions presentades com espais neutres dintre de la societat, en realitat manejaven dimensions ideològiques i exerceixen formes de poder que es projectaven sobre els individus. Fins a ara l'organització escolar era situada pels teòrics marxistes com formant part d'una manera vaga de la superestructura. Però l'escola i la cultura en general necessita nous camins de abordaje. Tenen un rol dintre del funcionament social molt diferent al de receptáculo passiu de determinacions externes. De manera d'omplir el buit que es produïx, recorre a l'aporti de Weber, si bé curiosament no és esmentat en les seves obres. La importància de les construccions culturals per a explicar el comportament humà d'un determinat període, està present en tota la reflexió de Foucault. Heidegger va criticar el que va cridar "el nostre actual enteniment de ser tecnològic". El pensament de Foucault va explorar els models canviants de poder dintre de la societat i com el poder es relaciona amb la persona. Va investigar les regles canviants que governen les afirmacions que poden ser preses de forma seriosa com veritables o falses en diferents moments de la història. Va estudiar també com les pràctiques diàries permeten a la gent definir les seves identitats i sistematizar el coneixement; els fets poden ser entesos com productes de la naturalesa, de l'esforç humà o de Déu. Foucault afirmava que la concepció de les coses té els seus avantatges i els seus perills.

Entre els pensadors que van influir de manera important en Foucault destaquen:

-Louis Althusser (anteriorment esmentat) és un estructuralista francès, filòsof marxista i en algun moment mestre de Foucault.
-Georges Bataille. Polític francès seguidor de Nietzsche i filòsof de l'estètica.
-Georges Canguilhem fou un historiador de la ciència francès.
-Gilles Deleuze. Filòsof francès. Un gran amic i aliat de Foucault a principis dels 70 .
-Georges Dumézil. Estructuralista mitologista francès, conegut per la seva reconstrucció de la mitologia Indus-Ària.
-Jean Hyppolite. Acadèmic francès expert en Hegel. Va ser mestre de Foucault en algun moment del seu khâgne.
-Karl Marx. La influència de Marx va dominar la vida intel·lectual francesa de 1945 fins a finals dels 70. Foucault va tenir freqüents diferències amb els marxistes, però deia citar a Marx sense admetre'l, com una espècie de joc.
-Maurice Merleau-Ponty. Filòsof francès, en algun moment mestre de Foucault. Fenomenologista que va contribuir considerablement a la popularització del estructuralismo de Saussure dintre de la comunitat filosòfica.
-Roland Barthes. Crític literari post-estructuralista francès molt proper a Foucault en algun moment. Les principals influències en el pensament de Foucault van ser els filòsofs alemanys Friedrich Nietzsche i Martin Heidegger.

No hay comentarios: