viernes, 30 de octubre de 2009

Activitat 7 (El mite de la caverna)


Plató emprén una conversa amb Glaucó per fer-li veure la situació de l´ésser humà davant el coneixement. Mitjançant aquest diàleg, Plató ens explica l'existència de dos mons separats, dos mons els quals regeixen tot: el món de la idees (món intel·ligible) i s'arriba gràcies a la separació de les coses sensibles de les que són reals i el món sensible (món de les aparençes) del qual es pot arribar a conèixer per mitjà de les sentits.
Els esdeveniments suceeixen de la manera següent:Uns homes es troben lligats en una caverna des que van nèixer i de tal manera que només poden estar-se quiets, únicament mirant cap endavant. Darrere d'aquests, la llum d´un foc que crema lluny i en un pla superior, de manera que entre el foc i els encadenats hi ha un camí superior situat més a dalt. De sobte, uns homes transporten tota classe d'objectes: estàtues d'homes i animals, fets de diversos materials (ceràmica, fusta...). Part d'alguns homes parlen i d'altres romanen en silenci.En primer lloc, els homes que romanen lligats creuran que l'autèntica realitat és aquella formada per les seves pròpies ombres i les dels objectes que prèviament eren transportats, per això aquests individuus creuen que el món real és aquell que veuen i capten a través dels seus propis sentits. En segon lloc, Plató planteja la situació següent: un dels homes és alliberat i surt a l'exterior de la caverna de manera que la llum del Sol li causaria tal resplendor que li costà adaptar la vista, més tard buscaria les ombres per no quedar cec, tot seguit veu les ombres reflectides al aigua que aquesta indica que poc a poc s'estan allunyant de les aparençes pures i s'apropen més cap a l'essència de les coses i finalment s'atreveria a mirar les coses de forma directa i així poder admirar el món.A continuació, l'home alliberat és obligat a entrar novament a la caverna i explica als seus companys que viuen en una realitat falsa basada en l'existència d'aparençes que ofereix la sensibilitat. Conseqüenment, els seus companys li prenen per boig i li amenacen amb la mort si s'atreveix a lliberar-los.Els companys de l'home alliberat actuen com a ignorants.
En aquest mite, Plató introdueix una sèrie de símbols que s'aproximen a la realitat.Relaciona els presoners amb els éssers humans i amb les seves capacitats cognocitives,les ombres les relaciona amb les aparences que ens aporten el sentits, les coses naturals que els presoners no veuen perquè es troben dins la caverna, estan relacionades amb el món de les idees, la idea del bé està representada pel Sol, el presoner que s’allibera i accedeix al món real, serà el que intentà portar als altres a coneixer-ho, i per tant fent de mestre, representarà el filòsof que es l'unic que aconsegueix arribar a les idees avançs de morir.

No hay comentarios: