martes, 20 de abril de 2010

Activitat 27: Text nº 1 de Kant


- Idees principals: L'autor explica que el nostre coneixement comença gràcies a l'experiència, que juntament amb els objectes fa que comenci el nostre coneixement. També Kant esmenta que tot no prové de l'experiència i que hi ha un coneixement independent de l'experiència i de les impressions sensibles anomenat "a priori".

- Títol: A priori o posteriori?

- Comentari: Aquest fragment pertany a l´obra titulada Crítica a la raó pura de Kant, que va ser un filòsof alemany que nasqué al 1724 i morí al 1804.
Kant exposa que el nostre coneixement prové dels sentits, però que no tot comença amb aquests. Per tant l'autor al text parla de dos tipus de coneixement: el coneixement "a priori" que és independent de l'experiència, i el "posteriori" que depèn de l'experiència.
Finalment esmenta que cal investigar per intentar descobris coneixements "a priori", independents de l'experiència.

- Comparació: La teoria que defensa l'autor en aquest text es que el coneixement prové de l'experiència, però això no significa que tot el coneixement s'origini gràcies a aquesta. Podríem comparar la teoria kantiana amb la teoria de Hume (empirisme) amb la de Descartes (racionalisme).

Kant està d'acord amb Hume, ja que l'inici del coneixement són les impressions.

Descartes afirma que el coneixement que prové dels sentits no és fiable, i Kant defensa que el coneixement parteix de l'exèriència.

No hay comentarios: