Aquí us deixo la meva valoració personal del meu autor, el francés Michel Foucault.
viernes, 23 de abril de 2010
martes, 20 de abril de 2010
Activitat 27: Text nº 1 de Kant
- Idees principals: L'autor explica que el nostre coneixement comença gràcies a l'experiència, que juntament amb els objectes fa que comenci el nostre coneixement. També Kant esmenta que tot no prové de l'experiència i que hi ha un coneixement independent de l'experiència i de les impressions sensibles anomenat "a priori".
- Títol: A priori o posteriori?
- Comentari: Aquest fragment pertany a l´obra titulada Crítica a la raó pura de Kant, que va ser un filòsof alemany que nasqué al 1724 i morí al 1804.
Kant exposa que el nostre coneixement prové dels sentits, però que no tot comença amb aquests. Per tant l'autor al text parla de dos tipus de coneixement: el coneixement "a priori" que és independent de l'experiència, i el "posteriori" que depèn de l'experiència.
Finalment esmenta que cal investigar per intentar descobris coneixements "a priori", independents de l'experiència.
- Comparació: La teoria que defensa l'autor en aquest text es que el coneixement prové de l'experiència, però això no significa que tot el coneixement s'origini gràcies a aquesta. Podríem comparar la teoria kantiana amb la teoria de Hume (empirisme) amb la de Descartes (racionalisme).
Kant està d'acord amb Hume, ja que l'inici del coneixement són les impressions.
Descartes afirma que el coneixement que prové dels sentits no és fiable, i Kant defensa que el coneixement parteix de l'exèriència.
viernes, 16 de abril de 2010
martes, 6 de abril de 2010
Projecte 4 (Resum del pensament del autor)
Filòsof francès que va intentar mostrar que les idees bàsiques que la gent considera veritats permanents sobre la naturalesa humana i la societat canvien al llarg de la història. Els seus estudis van posar en dubte la influència del filòsof polític Karl Marx i del psicoanalista Sigmund Freud. Foucault va aportar nous conceptes que van desafiar les conviccions de la gent sobre la presó, la policia, la seguretat, la cura dels malalts mentals, els drets dels homosexuals i el benestar. El pensament de Foucault va explorar els models canviants de poder dintre de la societat i com el poder es relaciona amb la persona. Va investigar les regles canviants que governen les afirmacions que poden ser preses de forma seriosa com veritables o falses en diferents moments de la història. Les principals influències en el pensament de Foucault van ser els filòsofs alemanys Friedrich Nietzsche i Martin Heidegger. Nietzsche mantenia que la conducta humana està motivada per una voluntat de poder i que els valors tradicionals havien perdut el seu antic domini opresivo sobre la societat. Heidegger va criticar el que va anomenar "el nostre actual enteniment de ser tecnològic". Va estudiar també com les pràctiques diàries permeten a la gent definir les seves identitats i sistematizar el coneixement; els fets poden ser entesos com productes de la naturalesa, de l'esforç humà o de Déu. Foucault afirmava que la concepció de les coses té els seus avantatges i els seus perills. El pensament de Foucault es va desenvolupar en tres etapes.
Suscribirse a:
Entradas (Atom)